Traditionella rätter

Starta egen lunchrestaurang

Har du alltid drömt om att starta en egen restaurang? Att börja med att servera lunch är då en bra startposition. Det är på lunchen de flesta restauranger tjänar sina pengar och du slipper också hålla på och ta höjd för obekväm arbetstid och liknande. Rent krasst är också lunchkunder lättare att tillfredsställa än middagskunder, vilket gör att du kan lyckas även om du inte kan hela det franska köket. Bra och vällagad husmanskost eller något snabbmatsinriktat kan räcka väldigt långt.

Investera i lokalerna

En av de första saker du behöver göra är givetvis att hitta en lokal i bra läge. Du måste ha mycket folk i närheten för att kunna gå runt. Om du bara ska servera lunch är industri- eller kontorstäta områden perfekta. Tänk också på att lokalerna måste uppfylla en hel del regler gällande hygien och ventilation med mera. Enklast är alltså att försöka hitta en befintlig restauranglokal att ta över. Det gör inte så mycket om den är lite sliten. Snarare tvärtom. Du kan spara en hel del pengar bara du hittar en bra partner som kan reparera storkök och se till att piffa upp inredningen. Att reparera storkök med alla dess maskiner är oftast mycket billigare än att köpa ett nytt.

Planera menyn

Du måste också ha en plan för vad du ska servera. Ett tips här är att titta på vad det finns för andra restauranger runt omkring och försöka hitta något som kompletterar dem. Om det till exempel finns massor av ställen som gör hamburgare kanske en kinakrog är mer lämplig. Försök också variera menyn efter veckodagar och över tid, med vissa populära maträtter som återkommande. De flesta vill inte äta samma lunch flera dagar i rad utan vill ha en varierad kost. Se också till att tillfredsställa olika specialkostbehov och allergier utan att göra menyn onödigt komplicerad.

Marknadsför dig

Den bästa marknadsföringen på lång sikt är givetvis att laga god och prisvärd mat. Men för att folk ska få reda på hur gott det är att äta hos dig måste de först komma dit och prova. Se till att skicka ut erbjudanden till olika företag i närheten och sätt upp skyltar eller reklam på strategiskt valda platser. Ha gärna ett öppningserbjudande för att locka många att komma och äta hos dig. Om du har en lunchmeny som uppdateras varje vecka kan du också ta direktkontakt med företagen. Ofta blir de bara glada om du erbjuder dig att skicka din meny till dem så att de kan publicera den på sitt intranät eller liknande.