En sommelier är en person som är utbildad i allt som har med vin att göra; vad det finns för sorter, hur man serverar det, vad det innebär kulturellt och vad som passar med det. Förr i tiden brukade man kalla samma person för vinkypare, men idag är det den franska titeln som dominerar i hela Europa. Ordet betyder egentligen “packare” och hänvisar till en svunnen tid då det fanns experter i att packa åsnor och mulor inför långa transporter som såg till att varorna inte skadades. Detta lever kvar lite i nutidens sommeliersexpertis, då denna person även lär sig hur man bäst lagrar vin och hur den skall säljas och marknadsföras till allt från restauranggäster till återförsäljare.

I Sverige kan man utbilda sig till sommelier på bland annat Restaurangakademien i Stockholm och för att genomföra grundutbildningen, även kallad Steg 1, så får man gå en heldag i veckan i tretton veckor. Under denna tid får man gedigna lektioner om bland annat vinhistoria, hur man säljer det och hur man avgör dess kvalitet och det är en särskilt populär kurs bland människor som redan arbetar inom restaurangbranschen och som vill förbättra sitt etablissemang. Efter avklarad kurs kan man fortsätta i ytterligare tre nivåer, där kunskaperna blir allt djupare och även infattar saker som te och champagne, öl, likörer och whisky. Det finns också så kallade master classes, både i Sverige och utomlands, där man till exempel får möta kända sommelierer som instruerar i sin konst och ger bra tips och råd.