Mat i historien

Drottningens pizza

Oavsett om du varit i Italien eller ej så är sannolikheten att du prövat på pizza extremt hög. I varje liten svensk stad finns det minst en pizzeria och idag kan man få alla möjliga varianter av detta platta bröd bakat i ugn med olika ingredienser. Det finns pizza med kebab, ananas och rökt lax. Det finns pizza för veganer och pizza med choklad! Av alla världens maträtter är pizza förmodligen en av de kändaste och under varje sekund sitter det någon och mumsar på en härlig bit.

Versioner av pizza har funnits sedan urminnes tider och det är egentligen inte så konstigt. En bit platt bröd, några grönsaker och köttbitar och lite ost som bakas ihop är ett ganska så enkelt koncept och återfinns i många kulturer runtom jorden. Det som man idag tänker på som pizza uppfanns dock långt senare och platsen var den berömda staden Neapel på Italiens södra västkust. I skuggan av vulkanen Vesuvius blev det på 1700-talet allt mer populärt att baka små brödplattor med ost och tomater och de såldes på gatan eller i bagerier som en enkel måltid till rik såväl som fattig.

När drottningen kom på besök

År 1889 skulle den italienska konungens hustru, drottning Margherita av Savoy, komma på besök till Neapel och en av stadens främsta pizzabagare beordrades att skapa någoning alldeles speciellt inför hennes ankomst. Bagaren bestämde sig för att hedra drottningen genom att skapa en pizza med Italiens flaggas färger: grönt, rött och vitt. Efter att ha funderat och experimenterat en stund hittade Raffaele Esposito, som bagaren hette, de tre perfekta ingredienserna att färglägga pizzan med: tomat, basilika och mozarellaost, och vips så var Pizza Margherita skapad.

Vad drottningen själv tyckte om sin pizza berättar inte legenden, men faktum är att receptet spred sig till världens alla hörn. Oavsett om man sitter i en liten stad i Norrland, på en thailändsk strandtaverna eller i en lyxig Floridapizzaria så står Margheritan oftast högst på menyn!Previous Article