Traditionella rätter

Indisk traditionell mat

Indisk mat kom redan på 1960-talet till Sverige men då enbart i form av några få, enstaka restauranger. Idag är det dock mycket vanligt med indiska etablissemang och i vanliga svenska livsmedelsbutiker brukar det finnas flera hyllor med kryddor och ingredienser för dem som vill laga indiskt hemma.

En av de fiffigaste sakerna med indisk mat, förutom att den är så god, är att den till stor del är vegetarisk, samtidigt som den är full av nyttiga proteiner tack vare bönor, linser och nötter. Enligt Världshälsoorganisationen WHO så är människors kostvanor extremt viktiga för folkets hälsa, och en bra diet bör innehålla mycket frukt och grönt. I det indiska köket fullkomligen dignar det av härliga grönsaker, nötter och frukt som gör maten till en fest både för magen och ögat.

Indien är ett stort, folkrikt land med många regioner, språk och kulturer men det finns ett antal rätter som blivit extra kända och som alltid finns med på indiska restaurangers menyer. Till dem hör:

  • Dal – en slags lins- eller böngryta som man helst äter med ris och bröd.
  • Chapati – pannkaksliknande bröd som passar till all indisk mat.
  • Puri-bröd – ett tunt, ballongliknande bröd som sväller upp när det tillagas och som passar bra till vegetariska rätter med också söta blandningar.
  • Vindaloo – en mycket kryddig rätt som ursprungligen kommer ifrån Goa, där den upptäcktes av hippies på 60-talet. Även om ursprungsreceptet var byggt på fläsk, så kan man idag hitta varianter med kyckling, nöt- eller lammkött.
  • Tandoori-kyckling – en oerhört populär rätt som består av yoghurtmarinerad kyckling som sedan rostats eller bakats i ugn.
  • Samosa – indisk version av dumplings. Små degbitar som innehåller potatis, ärtor och lök som gärna doppas i lite kryddig yoghurt.
  • Kofta – friterade grönsaksbullar som är populära med olika curryrätter


Next Article