Mat i historien

Katerina av Medici – gourmet och giftmörderska

På 1500-talet levde en fransk-florentinsk kvinna vid namn Katerina av Medici som kom att bli en av tidens mest kontroversiella personer. Efter att ha lämnat Florens för att gifta sig med den franske kungen blev hon djupt hatad av fransmännen och misstänkt för att ha förgiftat diverse personer, medan florentinarna älskade henne av exakt samma anledning.

Tycka vad man vill om henne men faktum är att denna intelligenta och ofta manipulativa kvinna introducerade många fantastiska ingredienser och maträtter till fransmännen, som sedan spred sig till Europa och resten av världen. Det är också henne vi har att tacka för att vi äter med gaffel, liksom att vi kan smaska på glass under varma sommardagar.

En av de mest berömda franska rätterna, löksoppan, kom ifrån Katerinas italienska kockar, och hon introducerade även parmesanost, kronärtskockor och smördeg till vad hon ansåg vara de ociviliserade européerna. Överhuvud taget ansågs hon av många ha skapat det vi idag kallar för det franska köket, och hon var aldrig rädd för att experimentera med olika recept från världens alla hörn. Det handlade dock inte alltid om smak, utan även om status och möjligheten att imponera på sina gäster, vilket ibland emottogs med blandade känslor.