Alla har hört det: rött vin går till kött och vitt till fisk och fågel. Det här är en gammal vana när det kommer till val av dryck till maten, men är det verkligen så viktigt idag? Finns det några belägg för uppdelningen eller är det bara snobberi?

Traditionen att dricka en viss färg på vinet till maten har dels att göra med hur väl vissa kombinationer passar men också på säsong. Poängen med vinet är inte enbart att tjäna som måltidsdryck som till exempel vatten eller läsk, utan också att ackompanjera och komplettera smakupplevelsen så väl som möjligt. Om man äter något med lite tuffare smak kan det vara bra att dricka ett vin som kan stå på egna fötter och inte förloras i bakgrunden, medan en lättare rätt som till exempel en sallad eller en kokt fisk inte får domineras av ett allt för kraftigt vin. På liknande vis passar ett svalkande, vitt vin bättre under de varma sommarmånaderna och ett varmare rödvin under den kalla vintern. Så säger experterna, åtminstone.

Vitt vin passar extroverta

När det kommer till den personliga smaken är det dock frågan om något helt annat. Alla människor har olika preferenser och här finns det egentligen inget rätt eller fel att tala om. Enligt tidningen Elle så har valet av vin också att göra med personlighetstyper, och här rapporterar man resultaten från en stor undersökning som gjordes av ett vinföretag. Efter att ha intervjuat 2000 personer kom man fram till att människor som gillar vitt vin är mer nyfikna av sig, liksom att de föredrar katter framför hundar och är ganska sarkastiska av sig. Rödvinsdrickarna var hundmänniskor och till skillnad från vitvinsdrickarna, som gillade punkmusik, föredrog de jazz liksom att hålla sig hemma.

Oavsett vad man själv gillar så är det alltid roligt att prova sig fram och upptäcka nya viner och maträtter. Medan vissa tycker att söta viner är det godaste som finns på jorden så är andra extremt noga med att vinet skall vara mycket torrt. Under antiken spädde man alltid ut sitt vin med vatten, och den traditionen har fortsatt in i moderna tider via drinkar som spritz, där man blandar vin med sodavatten. Det finns många vinkännare som rynkar på näsan åt detta, men smaken är som sagt som baken.