Mat i historien

Vad åt vikingarna?

Vikingarna är kanske de som är kändast utomlands när det kommer till skandinavisk historia men det råder många missförstånd om dem. Att viking till exempel var en titel på en viss typ av krigare och att folket kallades för nordbor, eller nordfolk, är inte särskilt känt och många tror fortfarande att alla gick omkring med behornade hjälmar.

Tack vare framförallt arkeologiska fynd får vi nästan dagligen allt bättre information om vilka de var, hur de levde och vad de åt och den kanske mest kända drycken var mjöd, en brygd gjord på jäst honung som ofta var smaksatt med till exempel bär. Drycken intogs både till vardag och fest, och det finns krogar och barer där man än idag kan smaka på den.

Vad gäller kosten så åt vikingarna en mer varierad mat än vad man skulle kunna tro, inte minst på grund av deras långa resor där de kom i kontakt med exotiska varor och kryddor. Självfallet var det framförallt kött och fisk som gällde och en av storfavoriterna var hästkött och platta bröd. Kryddor var populära, och bland de vanligaste var kummin, senap och koriander.