Mat i historien

Kleopatras fester

Den egyptiska drottningen Kleopatra har gått till världshistorien som en av de största kvinnliga personligheterna, och trots att arkeologiska fynd visat på motsatsen så är hon ofta ihågkommen som en stor skönhet. Smart, det var hon med allra största säkerhet, men också extremt förtjust i det goda livet. Överdåd och extravagans var hennes namn, och tillsammans med sin stora kärlek Markus Antonius höll hon legendariska fester. Enligt antika historiker kunde paret spendera mellan en och två miljoner kronor på en enda fest, och en av de mest berömda episoderna var när drottningen lät lösa upp en mycket värdefull pärla i vinäger och sedan dricka den.

En av Kleopatras favoriter var duva, och under antiken var det även vanligt att man åt andra fåglar som sparvar och vaktlar, liksom större djur som man jagade under jaktexpeditioner som gaseller, flodhästar och krokodiler. Det var dock endast de rika som kunde hålla sig med regelbundna kötträtter; vanligt folk fick nöja sig med en till den största delen vegetarisk diet, där den främsta proteinkällan var bönor, ost och ägg. Öl var vardagsdrycken för egyptierna, både till frukost och middag, och det var inte ovanligt att man fick betalt i denna dryck.