Traditionella rätter

Så väljer du rätt knäckebröd

Mackor är ett bra val både till lunch och frukost. Men många vill inte äta för många smörgåsar eftersom bröd innehåller många kalorier. Men hur är det egentligen med knäckebröd? Är det nyttigare än andra val och finns det några fallgropar du bör se upp med?

Innehåller mycket fullkorn

En stor fördel med knäckebröd är att det består av 100 % fullkorn, vilket är väldigt nyttigt. Just fullkorn har visat sig effektivt mot sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt fetma. Du kan alltså räkna med en rad olika hälsofördelar om du väljer att äta knäckebröd.

Som du säkerligen redan vet finns det många olika sorter av knäckebröd från tillverkare som till exempel Wasa. Genom att köpa hem olika smaker kan du variera din frukost eller lunch och slippa bli uttråkad. Tänk även på att välja nyttiga pålägg och ta det lugnt med smöret för en hälsosammare approach.

Nyttigare än vitt bröd

Många väljer idag vitt bröd, vilket tyvärr endast innehåller tomma kolhydrater. Detta gör även att ditt blodsocker kommer åka upp och ner. Om du istället väljer knäckebröd kommer det sätta sig i tjocktarmen, vilket i sin tur bidrar till en bättre tarmflora. Din mage kommer alltså att tacka dig för att du väljer knäckebröd framför en vit limpa. Effekten sitter kvar i hela 14 timmar efter intag så du kommer känna av det hela dagen. Därför är knäckebröd ett så bra val till frukost.

Vad ska du vara uppmärksam på?

Även om knäckebröd är ett nyttigt val finns det några fallgropar som du ska vara lite extra uppmärksam på. Titta därför alltid på innehållsförteckningen när du köper bröd. Det är viktigt att brödet innehåller mycket fiber och har så lite socker som möjligt. Du bör även ta det lugnt med salta knäckebröd. Ett bra tips är att leta efter nyckelhålsmärkningen när du ska köpa ditt nästa bröd. Många av dessa innehåller nämligen 100 % fullkorn, inklusive samtliga från Wasa.

Goda pålägg till knäckebrödet

Är du sugen på att äta mer knäckebröd men vet inte var du ska börja någonstans? Det finns oändligt med smakkombinationer och pålägg som du kan testa. Här är några exempel:

  • Hummus med lite röd paprika över.
  • En räkröra eller kräftor.
  • Ett par kokta ägg med lite persilja på toppen.
  • Mjukost blandat med ananasskivor.
  • Tonfiskröra toppat med lite gurka och några skivor rödlök.
  • Ett stekt ägg och avokado.

Var försiktig med chark och marmelad eftersom dessa pålägg kan vara väldigt ohälsosamma. Marmelad innehåller till exempel väldigt mycket socker och är därför onyttigt. Charkprodukter kan kopplas till sjukdomar som tarmcancer och bör inte överkonsumeras.Next Article