En berömd matrecensent beskrev en gång det som en prestation om man lyckas spy först efter att ha tagit den första biten surströmming snarare än innan. På YouTube kan man se fantastiskt roliga videor av människor från hela världen som nästan svimmar vid den första antydan till stank från en nyöppnad burk och faktum är att surströmming anses ha en av världens starkaste dofter. Det kommer knappas som en överraskning att det är förbjudet att förvara denna svenska “delikatess” i kabinen på flygplan!

Surströmming är, till skillnad från den allmänna uppfattningen, inte rutten fisk utan fermenterad sådan. Fisken ligger och jäser i särskilda kar och sakta men säkert bildar den av sig själv bakterier som i sin tur skapar gaser och enzymer, som sedan bevaras och ger den berömda stanken och smaken. Låter smaskigt, eller hur?

För att bäst avnjuta en traditionell måltid med surströmming bör man förvara den kallt och sedan servera den med potatis, lite lök, gräddfil och en snaps. Vin passar inte alls utan släck hellre törsten med en god, kall öl. Den traditionella dagen för att samlas för en surströmmingsfest är den tredje torsdagen i augusti.