Traditionella rätter

Den älskade (och hatade) surströmmingen

Att surströmming betraktas som något av en svensk nationalrätt kan tyckas vara totalt obegripligt. De som älskar surströmmingen gör det djupt, de som avskyr den drabbas närmast av kväljningar så fort de kommer i kontakt med doften. Det är få maträtter som ger så pass olika reaktioner som surströmming.

Om du äter surströmming och känner ilningar i tänderna kan du lida av överkänsliga tandhalsar. Ta det lugnt, det är inte nödvändigtvis så att du måste boka in ett extra besök hos tandläkaren. Ibland kan det räcka med att du byter tandkräm. GUM Sensivital är en ny serie tandvårdsprodukter som är speciellt anpassad för att motverka ilningar i tänderna. Förutom att ilningarna i dina tänder kan minska förebygger GUM Sensivital också karies och plack. I serien ingår tandborstar, tandkräm och andra hygienprodukter för dina tänder.

Surströmming består helt enkelt av strömming som fermenterats. Rensad strömming läggs i ett saltkar och får jäsa. Det är under den processen som fisken får sin mycket starka och karaktäristiska doft. Efter att jäsningsprocessen avslutats läggs fisken i konservburkar. Där fortsätter en efterjäsning.

Surströmming börjar traditionellt säljas i slutet av augusti. Entusiasterna konsumerar då fisken på varierande sätt. Ett vanligt sätt är att lägga strömmingen i vad som kallas för en ”klämma”. Klämman består av två bitar tunnbröd som smöras. På dem läggs fisken tillsammans med potatis och eventuellt lök.Previous Article