Traditionella rätter

Prosecco och mat

Prosecco är det italienska mousserande vinet som tagit Sverige och övriga världen med storm. Champagne i all ära, men ibland vill man inte betala flera hundra kronor för en flaska vin. Prosecco är ett utmärkt alternativ vid såväl fest som middag. Dessutom passar drycken perfekt till många olika maträtter. Här kan du läsa mer om vinet och vilken mat som passar till.

Vad är prosecco?

Prosecco är ett italienskt mousserande vin som tillverkas i vinregionen Veneto i nordöstra Italien. Druvan Glera används för att tillverka detta omåttligt populära friska och fruktiga bubbel. Det finns olika stilar av prosecco. Den mest populära är extra dry. Vinerna har ofta fruktiga smaker av citrus, päron, äpplen och fläder. Även den torra varianten har en viss sötma vilket uppskattas av många. En av de stora anledningarna till vinets popularitet är att det är prisvärt. Till skillnad mot franska champagneviner, som alltid kostar en rejäl slant, finns det prosecco i olika prisklasser. Enligt många experter får du mer för pengarna om du köper en riktigt bra prosecco istället för en champagne. Hos Vinoteket hittar du ett stort utbud av väl utvalda prosecco för alla tillfällen. I deras utbud hittar du även ekologiska alternativ.

Mat som passar till

Prosecco passar perfekt att avnjutas på egenhand som en fördrink, men en stor fördel med detta vin är att det går väl ihop med många olika maträtter. Här får du tips på mat du kan servera ihop med det italienska bubblet. Servera alltid prosecco kallt, helst 7-8 grader.

Kryddstark mat

Kryddstark mat, som exempelvis indiska och thailändska rätter, brukar vara svårt att kombinera med vin på grund av matens sälta, sötma och hetta. Prosecco är dock ett utmärkt alternativ eftersom vinet har en viss sötma som balanserar hettan i maten. Välj gärna extra dry eller dry, vilket är varianten med högre sockerhalt.

Skaldjur

Mousserande viner tillsammans med skaldjur är en klassiker. Räkor, ostron och hummer passar perfekt med ett friskt bubbel. Välj gärna en brut, vilket är en lite torrare variant. Denna har en lägre sockerhalt och påminner om champagne.

Ost- och charkbricka

Prosecco är det perfekta mingelvinet och det passar bra ihop med typisk mingelmat som charkuterier och kanapéer. Servera gärna en rosé eftersom det ofta har smak av röda bär vilket passar fint ihop med charkbrickan. Det passar även mycket bra ihop med krämiga och milda ostar som till exempel mozzarella och brie.

Chips & Snacks

Salta och feta snacks, till exempel chips och nötter, blir extra goda tillsammans med ett glas välkyld prosecco. Bubblorna och syran i vinet passar otroligt bra ihop med fetman och sältan i snacksen.

Desserter

Om du väljer ett bubbel med lite sötma i kan du även dricka det tillsammans med lättare efterrätter som pannacotta och citronpaj.