För den som verkligen gillar att sätta tänderna i läskiga nationalrätter kan den skotska maten haggis leva upp till alla kriterier. Här är det frågan om ren och skär inälvsmat, inte olik pölsa, som enligt traditionen lagas och serveras i en fårmage. Precis som med många andra nationalrätter handlar det om en mat som åts av det vanliga folket och där varje del av djuret konsumerades för att inget skulle gå till spillo.

Riktigt varifrån ordet på maträtten kommer är det ingen som vet med säkerhet, och medan skottarna själva insisterar på att det är deras egen uppfinning så finns det varianter på både ordet och rätten även i andra länder. Det mest troliga är att det är ett gammalt skandinaviskt ord som det moderna svenska verbet “att hacka” kommer ifrån, då rätten faktiskt består av diverse upphackade inälvor som lungor och hjärtan i kombination med sädesslag, lök och kryddor.

Än idag gillar skottarna att äta denna lokala delikatess och många besökare upptäcker så fort de kommit över den initiala chocken att den faktiskt är riktigt god. Det gäller bara att komma över det där med fårmagen och hur geggig rätten ser ut!