Traditionella rätter

Det uruguayanska köket

I Sydamerika kan den nyfikne finna nya maträtter och smaker som får smaklökarna att jubla av glädje. De flesta länder i Sydamerika är väldigt trogna sin historia och har behållit sin kultur under flera hundra år. Detta har resulterat i en fantastisk kunskap om den mat som lagas, med intressanta rutiner och matlagningstekniker.

Ett land som det sällan pratas om när det gäller sydamerikansk mat är Uruguay. Trots landets låga profil finns det en hel del fantastisk mat. Här följer några av landets paradrätter. Recept till maträtterna går enkelt att hitta online, och de ingredienser och produkter som behövs går enkelt och smidigt att beställa ifrån hellofresh.

Chivito är en utsökt uruguayansk smörgås som anses vara landets nationella maträtt. Smörgåsen är fylld med skivor av churrasco (grillat eller rostat, tunt skivat nötkött), skinka, bacon, tomater, sallad, smält mozzarella och en toppning av stekt ägg. Brödet är vanligtvis ganska stort.

Choripán är ultimat uruguayansk ”streetfood”. Det är en smörgås bestående av chorizokorv och en mängd kryddor i ett knaprigt bröd. Maträtten konsumeras vanligtvis när man är påväg någonstans, eftersom den mestadels säljs i gatukök över hela Sydamerika. Namnet choripán härstammar från två ord: chorizo, med hänvisning till korven och pán, vilket betyder bröd.

Den unika kombinationen av ost och en smakrik pastör som kallas dulce de membrillo utgör den uruguayanska efterrätten känd som Martín Fierro. Maträtten fick sitt namn från en karaktär med samma namn, populariserad i berättelserna om José Hernández, som skrev om frihet och gauchos, motsvarande de amerikanska cowboyerna.

Chajá är en uruguayansk tårta bestående av vispad grädde, maräng och persikor med ett lager av dulce de leche ovanpå. Tårtan inspirerades av en lokal fågel, el chajá, och det var så denna läckra tårta uppfanns. Numera är den ett måste när det handlar om Uruguays festligheter och firanden.