Traditionella rätter

Mat för olika sammankomster

Att äta mat är något som alla människor gör varje dag. En del gör det helst ensamma framför TV:n, medan andra vill göra det vid matbordet med nära och kära. Människors matvanor i världen ser väldigt olika ut och de påverkas av både kultur och historia. Detta gäller också när det kommer till matvanor på olika sammankomster, exempelvis dejter, fester och bröllop. Därför kommer denna artikel diskutera matkulturer vid olika typer av sammankomster.

Mat och dejter

När det kommer till att gå på en dejt är det viktigt att fundera på var dejten ska ske. Till en början tycker många att det kan vara svårt, men dejting är i själva verket enkelt då det går att hitta rätt person genom olika typer av appar. Genom att hitta en dejt via en app går det exempelvis att hitta någon som delar matintresset, eller någon som gärna vill gå ut och äta på restauranger.

I Sverige bör det dock tilläggas att det är ovanligt att gå ut och äta på restaurang på den första dejten. Detta är betydligt vanligare i USA och olika delar av Asien. I Sverige är det betydligt vanligare att bjuda hem någon och bjuda på en tillagad måltid. I regel brukar dejten ofta uppskatta detta betydligt mer, då det visar att man bryr sig.

Mat i Asien på evenemang

När det kommer till olika typer av tillställningar och evenemang i Asien är det väldigt vanligt att samlas flera hundra människor för att äta tillsammans. En del bröllop och barndop kan till och med vara i flera dagar, vilket kan vara bra för att man ska kunna träffa och umgås med alla. I Sverige är bröllop och barndop i regel väldigt korta, vilket också gör att antalet deltagare begränsas och maten blir ganska grundläggande. I Sverige handlar nästan allt om enkelhet, men i Asien handlar det mycket mer om traditioner och traditionell mat. I Indien är det inte ovanligt att alla kvinnor och män samlas ett par dagar innan evenemanget för att förbereda all mat. Indisk mat tar nämligen väldigt lång tid att laga och en fest består av flera typer av mindre rätter. Generellt sett brukar det finnas flera olika grytor, samt hembakat bröd. Grytorna tillagas i sin tur i olika steg, vilket gör att det tar längre tid.