Traditionella rätter

Fördelarna med eget hönshus

Att ha egna höns är en utmärkt kombination av glädje och nytta. Höns är roliga små karaktärer, vilket du kommer att upptäcka. Dessutom producerar de ägg på ett sätt som är bra både för miljön och klimatet.

Vad kostar en höna? Det varierar beroende på vilken art du tittar på. Men du kan räkna med att du får betala någonstans från 300-400 kronor per höna. Ju mer eftertraktad rasen är, desto mer får du betala. Hur många ska du skaffa? Eftersom de är sociala flockdjur bör du inte skaffa färre än tre. Många menar att det perfekta antalet för en vanlig trädgård är fem. En tupp är inget måste, men brukar vara bra för stämningen bland hönsen.

Skaffa hönshuset först

Först och främst behöver du dock ett hönshus. Det behöver vara på plats innan du tar hem hönorna. Hos Kellfri.se kan du hitta prisvärda hönshus i ett flertal olika varianter, för olika stora populationer. Om hönshuset ska fungera också på vintern bör det vara isolerat. Tumregeln är att det aldrig ska vara minusgrader i ett hönshus.

Ägg får du varje dag

Ägg har varit ett inslag i mänsklig föda i tusentals år och äts över hela världen, från söder till norr. Hur ofta höns lägger ägg beror i någon mån på rasen. I genomsnitt lägger dock varje höna ett ägg om dagen.

När det gäller äggen bör du ha koll på att hönor värper dem där de tycker att det passar dem. Du måste därför se till att inreda redet så att hönorna själva tycker att det är den bästa platsen. Med lite fix kan du göra så att platsen blir hönshuset. Hönor tycker om att värpa där det är undanskymt och mörkt.

Hur mycket tid kräver höns? Inte särskilt mycket. Du ska städa redet varje dag, vilket tar till 20 minuter. Förmodligen kommer du nog bli såpass fäst vid hönsen att det tar mer tid än så.